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10 minutes Modak recipe# ना मावा न मलाई बिना मोल्ड के मंदिर जैसे स्वादिष्ट मोदक

           
          Modak recipe(english and hindi)
 Modak recipe is given below is an easy and detailed recipe of making Besan Ke Modak or Khoya aur Besan Ke Modak. 
 Preparation Time: 
10 minutes 
 Cooking Time: 10 minutes for roasting Gram flour + 10 minutes for cooking Khoya + 10 minutes for making modak
Recipe Yield: 7-8 modak Alternative Names: Besan Ke Modak, Khoye Ke Modak, Mawa Ke Modak, Mava Ke Modak 
 Ingredients for making Besan aur Khoye Ke Modak: 
 Mawa or Khoya or Mava - 250 gm 
Gram flour or besan - 150 gm
 Sugar or cheeni - 100 gm or as per taste Crushed Cardamom Powder or chhoti elaichi - 1/2 tea spoon 
Desi Ghee - 2 table spoon 
Dry Fruits - as per requirement for garnishing 

Procedure for making Besan aur Khoye Ke Modak:
Heat a kadhai and then lower the flame to lowest level. Then add gram flour to it and dry roast the gram flour till it appears slightly reddish in color and you can feel the aroma of roasted gram flour. When the gram flour is nicely roasted then quickly turn of the flame and transfer it to a plate. The roasted gram flour will darken and give a burnt taste if it is left in the hot kadhai. Now again heat a kadhai and then lower the flame to lowest level. Add khoya or mawa to it. Stir and cook the khoya or mawa till it turns slightly reddish in color and appears cooked. Then turn of the flame and then add half of the roasted gram flour to the cooked khoya or mawa. Mix the two ingredients well. Now add the remaining roasted gram flour, mix the ingredients nicely. Crumble the lumps if any. Transfer this mixture to a plate and then add powdered sugar and crushed cardamom to it. Mix the dry ingredients again. Add 2 table spoon desi ghee to the dry mixture and mix. Now take some mixture in your hand and given it a smooth round shape like a laddu. Then with your other hand make a small peak on one side of this laddu. Your Besan aur Khoya Ka Modak is ready. Prepare the remaining modak in the same way. Garnish them with chopped dry fruits. Then offer them to Lord Ganpati and serve as bhog prasad.

 मोदक रेसिपी
 
बेसन और खोये के मोदक बनाने की प्रक्रिया: 
 एक कढ़ाई गरम करें और फिर आंच को एकदम कम कर दें। फिर इसमें बेसन डालें और भूनें जब तक कि वह रंग में थोड़ा लाल न हो और आप भुने हुए बेसन की सुगंध महसूस करने लगें। जब बेसन अच्छी तरह से भुन जाए तो गैस को तुरंत ही बंद कर दें और इसे एक प्लेट में निकाल लें। भुने हुए बेसन को तुरंत ही कढ़ाई से निकाल लें नहीं तो ये नीचे से जला हुआ स्वाद देगा और काला होजाएगा। अब फिर एक कढ़ाई गरम करें और फिर आंच को एकदम कम कर दें। इसमें खोया या मावा डालें। लगातार चलाते हुए खोया या मावा को भूनें जब तक कि वह रंग में थोड़ा लाल न हो जाए। फिर गैस बंद कर दें और इसमें थोड़ा भुना हुआ बेसन डालें। दोनो सामग्री को अच्छी तरह से मिलाएं। अब शेष भुना हुआ बेसन डाल दें, और सामग्री को अच्छी तरह से मिश्रण करें। यदि कोई गांठ बन रही हो तो उसे हाथ से मसल दें। इस मिश्रण को एक प्लेट में निकाल लें और फिर इसमें पाउडर चीनी और कुचली हुई इलायची डालें। सूखी सामग्री को अच्छे से मिलाएं। सूखे मिश्रण में 2 बड़ा चम्मच देसी घी डालें और मिलाएं। अब अपने हाथ में थोड़ा मिश्रण लें और इसे लड्डू की तरह चिकना गोल आकार दें। फिर अपने दूसरे हाथ से इस लड्डू के एक तरफ एक पहाड़ जैसी छोटी चोटी बनाएं। आपका बेसन और खोया का मोदक तैयार है। इसी तरह में शेष मोदक तैयार करें। बारीक कटे हुए ड्राई फ्रूट्स के साथ गार्निश करें। फिर उन्हें भगवान गणपति को भोग लगाएं और भोग प्रसाद के रूप में परोसें।

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