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     रसगुल्ला

    Rasgulla


    भारत में बहुत सारी मिठाइयाँ  दूध का उपयोग करके बनाई जाती हैं और आमतौर पर ये सबसे लोकप्रिय भी हैं। ऐसी ही एक लोकप्रिय मिठाई है रसगुल्ला, यह पश्चिम बंगाल राज्य से आता है जो इसे मुंह में पानी भरने वाली मिठाइयों के लिए प्रसिद्ध है।


    रसगुल्ला " छेना'' से बनाया जाता है, जो दूध  को फाड़ कर प्राप्त किया जाता है। छेना को मैश किया जाता है, चिकना किया जाता है और फिर उबलती हुई चाशनी में पकाया जाता है। घर पर रसगुल्ला बनाने के साथ मुख्य समस्या यह है कि यह हमेशा नरम नहीं होता है। किंतु इस मिठाई को घर पर बनाना वास्तव में आसान है, बस कुछ बुनियादी चीजें हैं जिन्हें ध्यान में रखा जाना चाहिए ,ऐसा करने से आप बहुत ही अच्छे रसगुल्ले बना पाएंगे | तो फिर आप भी नरम और स्वादिष्ट रसगुल्ले घर पर ही बनाकर रसगुल्ला का आनंद लें।

     🕓  बनाने में लगने वाला समय : 40  मिनट
     🍽  खाने वाले व्यक्तियों की संख्या : 4
     👱‍♀️ लेखक : शालिनी शर्मा
     🍱  व्यंजन का प्रकार : परंपरागत भारतीय मिठाई

     रसगुल्ला बनाने हेतु सामग्री

    1 लीटर पूरा दूध

    3 बड़े चम्मच नींबू का रस

    1 चम्मच कॉर्नफ्लोर

    1 कप चीनी

    4 कप पानी


     रसगुल्ला बनाने की विधि

    -एक भारी तले के पैन में दूध गरम करें।दूध में एक उबाल आने के बाद, आंच बंद कर दें और 1/2 कप पानी डालकर थोड़ा सा तापमान नीचे लाएं।

    Rasgulla


    -दूध  मे नींबू का रस मिलाएं।एक मलमल के कपड़े का उपयोग करके  छैना  से पानी को अलग कर लो। अब यह छेना या "पनीर" के रूप में जाना जाता है।छेना का सारा पानी निकालने के लिए मलमल के कपड़े को निचोड़ें।

    Rasgulla



    -एक प्लेट में छेना लें और उसमें कॉर्नफ्लोर डालें।छेना को अपने हाथों से 10 मिनट के लिए नरम और चिकना बनाने के लिए मैश करें। रसगुल्ला बनाने का यह एक महत्वपूर्ण कदम है, छेना को हम जितना अच्छा मैच करेंगे रसगुल्ले उतने ही नरम बनेंगे।

    -मैश करने के बाद छेना से  छोटी-छोटी बॉल बना लें।

    Rasgulla


    -इस बीच एक कढ़ाई में में चीनी और पानी मिलाएं और इसे उच्च तापमान (high  flame)पर उबलने दें।तेज आंच पर पूरी तरह उबलने के बाद रसगुल्लों को चीनी की चाशनी में गिरा दें।

    Rasgulla

    -रसगुल्ला बॉल्स को उबलती चाशनी में डालें।



    -रसगुल्लों को तेज आंच पर 18-20 मिनट तक चाशनी में पकाएं।

    - एक बर्तन में कुछ आइस क्यूब ले ,इसमें आधा बर्तन चासनी  आधा बर्तन चासनी निकालें फिर इसमें रसगुल्ले निकाले ऐसा करने से रसगुल्ले फूले रहते हैं, पिचकते नहीं है| यह रसगुल्ले को फूला रखने की एक महत्वपूर्ण टिप्स है|

    -रसगुल्लों को चीनी के सिरप के ठंडा होने पर ठंडे पानी से चीनी की चाशनी में स्थानांतरित करें।



    -रसगुल्लों को चाशनी में डालकर ठंडा करें और परोसें।


     

    रसगुल्ला बनाते समय ध्यान रखने योग्य महत्वपूर्ण बातें


    • रसगुल्ला बनाने के लिए चौड़े मुंह वाले बर्तन ( कढ़ाई) का इस्तेमाल करें। उबलते हुए शक्कर में गिराए जाने पर  रसगुल्ले का आकार में बढ़ जाते हैं इसलिए रसगुल्लों को बर्तन में पकाने के लिए पर्याप्त जगह होनी चाहिए|
    • नींबू का रस / सिरका डालने से पहले दूध को ठंडा करने के लिए इसमें थोड़ा पानी मिलाएं।
    •  छैना का सारा पानी अच्छी तरह से निचोड़ लें। नहीं तो रसगुल्ले फटने का डर रहता है|
    • कम से कम 10 मिनट के लिए अपने हाथों से छेना को मैश करें। छेना में दाने नहीं रहने चाहिए यह मक्खन की तरह मुलायम होना चाहिए तभी रसगुल्ले बिना फटे हुए और अच्छे बनेंगे।
    • चीनी को पानी 4: 1 होना चाहिए। तो 1 कप चीनी के लिए आपको 4 कप पानी डालना होगा और इसे तेज आंच पर उबालना होगा।
    • रसगुल्ले आकार में बढ़ जाते हैं जब तक इन्हें चीनी के सिरप में पकाते हैं|
    • रसगुल्ले पकते समय पूरे समय आंच को तेज रखना होता है।
    • यह जांचने के लिए कि रसगुल्ले पक गए हैं, उन्हें ठंडे बर्फ के पानी में गिरा दें। अगर कच्चे होंगे तो वे डूब जाएंगे।
    • यदि आपको लगता है कि आपके गैस स्टोव पर लौ बहुत अधिक है और आपको डर है कि रसगुल्ले जल सकते हैं, तो आप उन्हें दूसरे तरीके से पका सकते हैं। चीनी और पानी को उबलने दें, रसगुल्ला को इसमें डालें और फिर आँच को मध्यम करके ढक दें और 10 मिनट तक पकाएँ। 10 मिनट के बाद, कवर को हटा दें, रसगुल्लों को पलटें, कवर करें और उन्हें मध्यम आंच पर 15 मिनट के लिए पकने दें। लेकिन रसगुल्ले डालने से पहले चीनी की चाशनी को उबालना याद रखें।

    न्यूट्रीशनल वैल्यू

    कैलोरी: 52 किलो कैलोरी: 13gSodium: 3mgPotassium: 3mgSugar: 13gVitamin C: 1.2mg

                            


    Rasgulla 

    A lot of sweets in India are made using milk and are usually the most popular. One such popular dessert is Rasgulla, it comes from the state of West Bengal which is famous for its mouth watering sweets.

    Rasgulla is made from "chhena", which is obtained by tearing the milk. The chhena is mashed, smoothed and then cooked in boiling sugar syrup. The main problem with making rasgulla at home is that it is not always soft. But it is really easy to make this dessert at home, there are just some basic things that should be kept in mind, by doing this you will be able to make very good rasgullas. Make delicious rasgulla at home and enjoy rasgulla.

     Ingredients for making rasgulla

    1 liter whole milk


    3 tablespoons lemon juice


    1 teaspoon cornflour


    1 cup sugar


    4 cups of water

     Method of preparation for rasgulla

    Heat the milk in a heavy bottom pan. After the milk comes to a boil, turn off the heat and add 1/2 cup of water and bring the temperature down to a little.


    - Mix lemon juice in milk. Using a muslin cloth, separate the water from the chhena. It is now known as Chhena or "Paneer". Squeeze the muslin cloth to remove all the water from the chhena.


    - Take chenna in a plate and put cornflour in it. Mash the chhena with your hands for 10 minutes to make it soft and smooth. This is an important step to make rasgulla, the more we match the chenna, the rasgulla will become softer.


    - After mashing, make small balls from the chhena.

    -Meanwhile, in a kadhai, add sugar and water and let it boil on high flame. After boiling completely on a high flame, drop the rasgullas into the sugar syrup.


    -Pour the rasgulla balls into the boiling syrup.


    -Cook the rasgulla in sugar syrup for 18-20 minutes on high flame.


    - Take some ice cube in a pot, take half a pot of sauce, half the pot, and then take out the rasgulla in it, by doing this we can know, that rasgulla  is fully cooked, if it keeps floating, it means it is cooked. This is an important tip to check it .


    - When the syrup of sugar syrup cools, transfer it from sugar to sugar syrup.


    - Put the cold balls in sugar syrup and cool and serve.


    Important things to keep in mind while making rasgulla


    • To make rasgulla, use a wide-mouth pot (kadhai). When dropped in boiling sugar, the rasgullas increase in size, so rasgullas should have enough space to cook in the pot. 

    • Add a little water to cool the milk before adding lemon juice / vinegar.

    •  Squeeze all the water from the chena well. Otherwise, the rasgulla is afraid of bursting.Mash the chenna with your hands for at least 10 minutes. There should be no grains in the chenna, it should be soft like butter, only then rasgulla will become good and not cracked. 

    • Water to sugar should be 4: 1. So for 1 cup of sugar you have to add 4 cups of water and boil it on high heat. 

    • Rasgullas grow in size until they are cooked in sugar syrup. 

    • While cooking rasgulla, the heat has to be kept sharp throughout. 

    • To check that rasgullas are cooked, drop them in cold ice water. If raw they will drown. 

    • If you feel that the flame on your gas stove is too high and you are afraid that rasgullas may burn, you can cook them another way. Allow the sugar and water to boil, add the rasgulla to it and then cover the heat to medium and cook for 10 minutes. After 10 minutes, remove the cover, flip the rasgullas, cover and let them cook for 15 minutes on medium heat. But remember to boil sugar syrup before adding rasgulla.

    Nutritional value

    Calories: 52 kcal: 13gSodium: 3mgPotassium: 3mgSugar: 13gVitamin C: 1.2mg

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